Skip to main content

Чого ж насправді хочуть жінки?

© Онлайн журнал Garna
Нові дослідження ставлять під сумнів старі ідеї щодо жіночого сексуального потягу

Чого хоче жінка?
Зигмунд Фрейд задавався цим знаменитим питанням, але у нього не знайшлося відповіді. І навіть на сьогоднішній день питання про те, що ж рухає жіночим сексуальним бажанням, продовжує так само залишатися без відповіді. Все ніяк не знаходиться цей остаточну відповідь.
Ось чого хочуть чоловіки, ми розуміємо досить непогано. У загальному і цілому, чоловіче сексуальне потяг впорядковано, постійно і однонаправленно. Гетеросексуальний чоловік гетеросексуальний. Якщо ви покажете йому гетеросексуальний секс, його сексуальна фізіологія і його суб'єктивне, усвідомленого їм бажання, наростуть синхронно. Гомосексуальний секс залишить його байдужим як тілесно, так і емоційно. У чоловіків спостерігається чудове відповідність між фізіологічним збудженням (вимірюваним через збільшення члена) і рівнем осознаваемого збудження.
Успіх віагри демонструє простоту пристрою чоловічого механізму. Віагра не впливає на бажання, вона створює збільшення потоку крові в геніталіях, роблячи можливою ерекцію. І це, очевидно — все, що потрібно в цьому випадку. Як тільки піднявся пеніс — бажання відразу на підході.
З жінками історія інша. Жіночого тіла, як показують дослідження, подобається все, ну або як мінімум, воно видає реакцію на всі (або, як скажуть деякі циніки, вона сама не знає, що йому подобається). Жіноче фізіологічне збудження (вимірюване виділенням вагінальної змащення) виникає у відповідь на споглядання практично будь-якого типу сексуальної активності: чоловіки з жінками, жінки з жінками, чоловіки з чоловіками. Фізіологічне збудження у жінок виникає навіть у відповідь на розглядання сексу між мавпочками бонобо.
3043090
Канадські дослідники Kelly Suschinsky і Martin Lalumiere припустили, що цей всеосяжний патерн збудження являє собою еволюційний адаптивний механізм. Згідно їх теорії, вагіна негайно стає зволоженою при будь-якому натяку на сексуальну активність в поле зору з тим, щоб захистити жінку від травми у разі сексуального насильства. Це збудження аж ніяк не обов'язково пов'язано з сексуальними бажаннями, намірами або уподобаннями жінки. Ну, врешті-решт, жінки дійсно не відчувають бажання до того, щоб зайнятися сексом з бонобо.
І по суті, з кожним днем все більш очевидно те, що, на відміну від чоловіків, об'єктивні реакції жіночого тіла не відображають суб'єктивне жіноче потяг. Це одна з причин, по яких Віагра не працює у жінок. Тілесна готовність не передбачає бажання. Те, що жінка може зайнятися сексом — не означає, що вона цього хоче.
Так чого ж вона хоче?
На це питання, як і здогадувався Фрейд, не так вже й просто відповісти.
З одного боку, є серйозні докази того, що жінки прагнуть до почуття інтимності і емоційної близькості з сексуальними партнерами, і надають йому вельми важливе значення. І причини для цього виглядають ясно і логічно: володіючи лише однією маткою, в якій можна виношувати всього лише одного нащадка у певний проміжок часу, жінка не отримує ніякого очевидного переваги від промискуитета. Жінкам, які не мають насінням, яке можна широко розсіювати, секс зі зростаючою кількістю людей не приносить зростаючого кількості генетично різноманітних нащадків. Більш того, ризик сексуального насильства та захворювань, що передаються статевим шляхом, для жінок серйозніше, ніж для чоловіків, не кажучи вже про властивому тільки їм ризик завагітніти. Для жінки має сенс ретельно ставиться до вибору сексуальних партнерів.
До того ж, жіночий оргазм не настільки легко досяжний, як чоловічий, і таким чином шанси жінки отримати задоволення від випадкового або анонімного сексу — нижче. Жінці, яка хоче збільшити свої шанси на отримання задоволення і мінімізувати шанси на отримання шкоди, має сенс трохи краще дізнатися свого партнера до того, як вони перейдуть до сексу. І з цієї логіки випливає твердження про те, що жінки запрограмовані природою на те, щоб бажати відносин, а не сексу виникає твердження про те, що їм потрібні стабільні, близькі відносини для того, щоб відчувати збудження, і природа тут задумала сексуальну моногамію і весілля.
Проблема вирішена?
Не так швидко. По-перше, все більше досліджень останнім часом доводять, що гендерні відмінності за пов'язаній з кількістю сексуальних партнерів зменшуються або зникають зовсім, якщо жінкам говорять про те, що до них підключили детектор брехні, і що інформація, якою вони поділяться, залишиться конфіденційною. Іншими словами, коли жінки почувають себе безпечно на предмет того, що вони скажуть, чи іншими способами уговорены сказати правду про свою сексуальну поведінку, — тоді історії, які вони розповідають, починають більше схожим на історії чоловіків.
Чего же на самом деле хотят женщины?
І більше того — якщо жінки переконані в тому, що їм не заподіють шкоди, і що секс принесе їм задоволення, — їх згода залучатися до випадковий секс стає рівним чоловічому. Жіноча схильність до випадкового сексу також може бути виведена, згідно з роботами еволюційного психолога David Bass, з досить поширеного явища чоловічої ревнощів, яке поширене в усіх спільнотах, і постійно пов'язується з чоловічим страхом стати рогоносцем. Якщо жінки справді не мають бажання до зв'язків поза шлюбом — тоді чому чоловіки такі підозрілі і ревниві? Навіщо ставити знаки «Стоп» на вулиці, по якій не їздять машини?
По-друге, останні дослідження показують, що людська сексуальність налаштована на змагання сперми. Іншими словами, наше еволюційне минуле запрограмувати жінок на те, щоб шукати секс з різними чоловіками протягом короткого терміну, і отримувати інтравагінальне змагання їх сперми за право стати батьком. Тобто, в той же час, коли жінки не мають насінням, яке можна було б поширювати, вони можуть володіти численними зразками чоловічого сімені і можливістю вибору серед них. Недавні дослідження показали, що жіночі переваги варіюються в ході менструального циклу. Протягом тих днів, коли вони здатні до зачаття, жінки схильні віддати перевагу чоловіків, що володіють високим рівнем тестостерону, які при цьому не є хорошими кандидатами для моногамного союзу, але мають здоровими чоловічими генами. Яку кількість заміжніх жінок потай піддається цього імпульсу, визначити складно, але цей тип «сперменного браконьєрства» досить поширений серед наших мавпячих родичів.
Чоловіки, в свою чергу, не в меншій мірі задумані під це змагання сперми. Біолог Robin Baker з Університету Манчестера виявили, наприклад, що кількість сперми, яке виділяє чоловік під час занять сексу з дружиною, не залежить від часу, який минув з моменту його останньої еякуляції, а залежить від того, скільки часу минуло з моменту його останнього сексу з дружиною. Якщо пройшло багато часу (що збільшує шанси на те, що чиєсь ще насіння знайшло дорогу у вагіну його дружини) — тоді еякулят чоловіка містить більше клітин сперми, що збільшує його шанси у змаганні. Секс після довгої розлуки частіше буває більш інтенсивним і тривалим. І це тому, що тривалий секс збільшує шанси жінки на отримання оргазму. А згідно з дослідженнями Baker і біолога Mark Bellis, маткові м'язові скорочення, які акомпанують жіночого оргазму, допомагають зберегти сперму всередині вагіни, просунути її в напрямку яєчників і запустити вагітність.
І більш того, дані досліджень показують, що жінки ініціюють розлучення частіше, ніж чоловіки, і отримують менше користі від заміжжя, ніж чоловіки, за параметрами здоров'я, щастя і добробуту. До того ж, як добре відомо клінічним психологам та сімейним консультантам по всьому світу, багато жінок, які відчувають почуття близькості щодо свого партнера — не відчувають до нього при цьому ніякої пристрасті. Австралійська дослідниця Lorraine Dennerstein встановила, що зниження жіночого лібідо з ходом життя тісно пов'язане з втратою сексуального інтересу до своїм постійним партнерам.
У моногамних відносинах паливом жіночого бажання є інтимність і комунікація, і чому тоді так багато жінок не можуть «засвітитися» від знайомих чоловіків, які заслуговують довіри? Чому їх пристрасть згасає в заміжжі? Чому вони схильні таємно попастися на закордонних пасовищах? Чому вони в меншій мірі, ніж чоловіки, отримують користь від моногамних відносин? Чому вони їх розривають з більшою готовністю?
У світлі нових досліджень старий наратив — про те, що жінки хочуть відносин більше, ніж сексу, і таким чином схильні до моногамії — починає розсипатися. І замість нього виникає новий наратив, в рамках якого жіночий сексуальний потяг — владне, гнучке, комплексне, і навіть буває цілком собі згубним.
В якості додаткового доказу Lisa Diamond, займається психологією розвитку, встановила, що багато жінок описують свої сексуальні інтереси змінюються, і відкриті, звернені в різний час на чоловіків, і на жінок, і на тих і на інших. Richard Lippa, з Університету Штату Каліфорнія, встановив, що, на відміну від чоловіків, чий сексуальний апетит стає більш вузьким, чим більше він наростає, — бажають сексу жінки демонструють нарастающе відкриту орієнтацію. Жінки з більш сильним бажанням більш схильні відчувати потяг до представників будь-якої статі.
Marta Meana, дослідниця з Університету Невади, провокативно стверджує, що організуючий принцип жіночої сексуальності полягає в бажанні бути бажаною. З її точки зору, делікатний, сумнівається хлопець, який дбайливо думає про ваших бажаннях, і запитує, чи добре те, чи приємно це — це хлопець, який може відповідати вашим гендерних вимогам (відносься до мене як до рівної - будь поважних до мене - розмовляй зі мною), а також перевагам ваших батьків, але одночасно він може заштовхнути вас в сексуальну кому — і саме в зв'язку з цими його якостями, саме завдяки їм.
Бажання жінки, згідно Meana, активується в той момент, коли жінка відчуває себе несамовито бажаною, а не розумно обраної. Жіноча еротична література, в тому числі і всі ці відтінки сірого, вся вибудувана на цій фантазії. Сексуальне бажання, з цієї точки зору, не узгоджується з нашими очікуваннями та соціальними цінностями. Бажання ходить стежками бажання, а не стежками моральності. Воно росте не на ґрунті соціального порядку, а на грунті заперечення йому. Це — одна з причин, за якою усі релігії і соціуми намагаються контролювати, обмежувати і перенаправляти його.
Чего же на самом деле хотят женщины?
В ході досліджень Marta Meana чоловіки і жінки роздивлялися еротичні фільми, в яких контактували чоловік і жінка, а вона записувала руху очей учасників дослідження. І вона виявила, що чоловіки і жінки фокусуються на різних аспектах сексуального події. Чоловіки дивилися на жінку, в той час як жінки дивилися на обох учасників у рівній мірі. Вони концентрувалися на обличчі чоловіка і на тілі жінки. І, що найбільш очевидним чином «включало» жінок — так це було бажає жіноче тіло, з якою вони себе ідентифікували і чоловічий погляд, сповнений пристрасті, до якого вони прагнули.
А далі, на противагу общераспространенному думку, Meana стверджує, що жіноча сексуальність більш зосереджена на собі, більш егоїстична, ніж чоловіча. Відкиньте голосіння Міка Джаггера, чоловічі фантазії сфокусовані на доставляння задоволення, а не на отриманні його. Чоловіки у своїх фантазіях бачать себе завдають оргазм жінці, а не отримують його для себе. Жінки бачать чоловіка, воспламененного неконтрольованої пристрастю до них і приводить їх до екстазу. Чоловіки хочуть порушувати жінок. Жінки хочуть, щоб чоловіки порушували їх. Meana говорить, що реальний жіночий оргазм — це бути бажаною, і її слова виглядають схожими на правду. Зрештою, хіба не більше жінок буде ревнувати до бажаної жінці, яка не може отримати оргазм, ніж до жінки, у якої все відмінно з оргазмом, але яку не хочуть?
Meana впевнена в тому, що цей аспект жіночої сексуальності пояснює таку широку представленість фантазій про насильство в репертуарі жіночих фантазій. Фантазії про насильство, в даному трактуванні, є в дійсності фантазіями про капітуляцію, що виникають не з мазохистской тяги до того, щоб тобі заподіяли шкоду, або до того, щоб бути покараною, а з жіночого бажання бути бажаної чоловіком до такої міри, щоб він втратив контроль. І, згідно з цією логікою, ця фантазія насправді про те, щоб за власним бажанням здатися домогающемуся чоловікові, відгукуючись на його нездатність самого себе зупинити, яка виставляє найвищу оцінку видатним здібностям даної жінки викликати сексуальне бажання.
Відповідно до цієї точки зору, моногамний шлюб спрацьовує для жінок на певному рівні: він забезпечує безпеку, близькість, і допомога з дітьми. Але одночасно він душить жіночий сексуальний потяг. Як написав недавно Tonie Bentley, відомий своєю шкідливістю, — «насправді, не існує ніяких жіночих сексуальних проблем — гормональних, пов'язаних з менопаузою, з оргазмом, або ось цього старого доброго відсутності інтересу до сексу, — які не вирішувалися б — та-дам! — новим коханцем!».
На завершення скажемо, що накопичуються дані досліджень все більш і більш показують існування парадоксального елемента в самій суті жіночого бажання — напруженості між двома конфліктуючими мотивами. З одного боку ми маємо бажання стабільності, інтимності та безпеки — і воно викликає перед нашим внутрішнім поглядом картинку вогника на пальника газової плити: контрольованого, утилітарного, домашнього і відмінно підходить для приготування обіду. А з іншого боку — потреба в тому, щоб відчувати себе тотально і неконтрольовано бажаної, об'єктом первісної пристрасті — будинок охоплений пожежею.

Comments